VPG Zeegroenten

Zeegroenten

Over onze zeegroenten

Lamsoren

Bij lamsoren denk je misschien aan de oren van lammetjes, maar in dit geval is dat het niet.
Lamsoor is een plant uit de standkruidfamilie, ook wel zeeaster genoemd. Lamsoren groeien in zout water op zandplaten. Als het water over de zandplaten komt neemt de plant het zoute water in zich op waardoor het de zilte smaak krijgt.

Lamsoren worden met een puntmes gesneden

Zeekraal

Zeekraal is een plant uit de amarantenfamilie. Het lijkt wat op een soort mini cactus maar dan zonder scherpe stekels. Zeekraal groeit tussen de lamsoren op de zandplaten.
Het is zowel rauw als gekookt eetbaar.

Zeekraal wordt met een bakzeis gesneden

Bewaren & bereiden

Bewaren:
Zowel zeekraal als lamsoren kunnen tot 10 dagen na het oogsten bewaard worden in de koeling op ongeveer 5 graden.

Eenvoudige bereidingen:
Lamsoren en zeekraal moeten eerst gewassen geworden, daarna blancheren in heet water voor 1 à 2 minuten. Let op: geen zout nodig. Afgieten in een vergiet en terug in de pan. Lekker met een flinke klont room- of kruidenboter en een beetje zwarte peper uit de molen.
Of:
Wassen en dan 1 à 2 minuten in een hete wok met sjalot, knoflook en olijfolie.
Of:
Wassen en rauw in koude salades.
Veelal worden deze groenten geserveerd met vis of schelpdieren.